Home » Blog » Het juiste verhaal delen met werkzoekenden

Het juiste verhaal delen met werkzoekenden

dec 1, 2022 | Employer branding

In recruitment is het essentieel om op het juiste moment het juiste verhaal te vertellen en te delen. Het versturen van een verkeerd verhaal kan de kansen op succesvolle werving aanzienlijk verkleinen. Hoe bepaal je welk verhaal geschikt is voor de werkzoekenden en wanneer je het het beste kunt delen? Dat lees je hier!

Waarom het juiste verhaal vertellen belangrijk is

Werkgevers richten zich vaak op de harde verkoop bij werving, waarbij ze hun bedrijf of afdeling als de ideale plek presenteren voor carrièregroei. Voor effectieve werving is echter het vertellen van het juiste verhaal cruciaal. Het verhaal dat je potentiële kandidaten vertelt, kan bepalend zijn voor hun beslissing om bij jouw bedrijf te willen werken.

Het verhaal van je bedrijf, afdeling of zelfs een werknemer kan potentiële kandidaten inspireren en hen laten zien hoe ze onderdeel kunnen worden van jouw organisatie. Het kan nieuwsgierigheid wekken en hen motiveren om meer te weten te komen over wat je doet en hoe je het doet.

Authenticiteit is hierbij van groot belang. Kandidaten merken het wanneer ze een gelikt verkooppraatje krijgen voorgeschoteld en dit kan hen afschrikken. Wees eerlijk over je bedrijf, wat je doet, waarom je ervan houdt en wat kandidaten kunnen verwachten als ze bij je komen werken.

Werkgeversverhalen

Een werkgeversverhaal vertelt het unieke verhaal van jouw organisatie. Het geeft de cultuur, waarden en missie van je bedrijf weer op een manier die herkenbaar en inspirerend is. Werkgeversverhalen zijn belangrijk bij werving, omdat ze kandidaten helpen te begrijpen hoe het is om voor jouw bedrijf te werken. Ze trekken nieuwe medewerkers aan en bouwen relaties op met potentiële werknemers.

Omdat werkgeversverhalen breed inzetbaar zijn, kun je ze vroeg in het wervingsproces delen. Ze zijn relevant voor alle potentiële medewerkers, aangezien iedereen bij dezelfde organisatie terechtkomt.

Afdelingsverhalen

Afdelingsverhalen lijken op werkgeversverhalen, maar richten zich op een specifiek deel van het bedrijf. Ze geven een kijkje achter de schermen van een bepaalde afdeling en bieden inzicht in de cultuur en dagelijkse gang van zaken. Dit kan potentiële kandidaten helpen bij hun beslissing om te solliciteren naar een functie binnen die afdeling.

Afdelingsverhalen zijn gerichter en niet voor elke kandidaat relevant. Een verhaal over de IT-afdeling is bijvoorbeeld niet interessant voor iemand die een functie in sales zoekt. Het is daarom belangrijk om afdelingsverhalen doelgericht te verspreiden.

Werknemersverhalen

Werknemersverhalen bieden een inkijkje in het werkleven van je huidige medewerkers. Ze laten zien wat medewerkers op een gemiddelde werkdag doen en wat ze leuk vinden aan hun werk. Deze verhalen zijn een betrouwbare bron van informatie voor kandidaten en geven een realistisch beeld van hoe het is om voor jouw bedrijf te werken.

Werknemersverhalen kunnen verhalen van directe (toekomstige) collega’s zijn of een specifieke functie vertegenwoordigen. Kandidaten leren niet alleen over de functie, maar ook over de medewerker zelf. Zorg ervoor dat deze verhalen worden gezien door kandidaten voor wie ze relevant zijn.

Vacatureverhalen

Een vacatureverhaal is een moderne variant van de traditionele vacature. Naast algemene informatie over de functie, kun je ook details geven over het bedrijf, de afdeling en het werk dat erbij komt kijken. Kandidaten krijgen zo een duidelijk beeld van wat ze kunnen verwachten als ze bij jouw bedrijf aan de slag gaan.

Vacatureverhalen zijn maatwerk. Ze richten zich op een specifieke functie binnen een aangewezen afdeling en hebben aangepaste eisen. Dit type verhaal moet zeer gericht worden verspreid, aangezien de doelgroep kleiner is dan bij een werkgeversverhaal.

Het vertellen van het juiste verhaal op het juiste moment is cruciaal in het recruitmentproces. Naarmate kandidaten verder komen in het sollicitatieproces, moet de content die ze te zien krijgen steeds relevanter worden. Door de juiste verhalen op het juiste moment te delen, vergroot je de kans op succesvolle werving en creëer je een sterke band met potentiële medewerkers.

Meer interessante artikelen

Fase 1: Capture

Kies je doelgroep en onderwerp.

Customer journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande klanten.

Employee journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande medewerkers.

Candidate journey

Vertel verhalen aan nieuwe en bestaande kandidaten.

Fase 2: Create

Kies je format en verhaaltype.

Long stories

Verhalen van werkgevers, bedrijven, etc. van ≤ 20 minuten.

Medium stories

Verhalen van afdelingen, klanten, etc. van ≤ 10 minuten.

Short stories

Verhalen van vacatures, producten, etc. van ≤ 2 minuten.

Fase 3: Boost

Kies je verspreidingskanalen.

Content plan

Leg je content distributie vast in een content plan.

Online channels

Verspreid jouw content via meerdere online channels.

Offline channels

Verspreid jouw content via meerdere offline channels.

Stap 2. Recruitment

Kies welke recruitment dienst je wil inzetten.

Werven & selecteren

Welke operationeel support heb je nodig?

Processen

Welke recruitmentprocessen kan je verbeteren?

Tooling

Welke recruitment tools wil je gaan inzetten?

Stap 1. Multimedia

Kies welk multimediale dienst je nodig hebt.

Audio

Welk audio verhaal wil je vertellen aan kandidaten?

Video

Welke video verhaal vertel aan kandidaten?

Visueel

Welke visueel verhaal wil je vertellen aan kandidaten?

Stap 3. Marketing

Kies welke online marketing dienst je wil gebruiken.

Websites & SEO

Welk website heb je nodig of wil je verbeteren?

Content creatie

Welke soort content zoek je voor social media?

Campagnes & beheer

Welke campagne wil je inzetten en onderhouden?